X

B Tipi Yatırım Fonu Nedir?

B Tipi Yatırım Fonu, “likit fon” olarak da adlandırılır. Riski son derece düşük olduğundan dolayı fonun getirisi de azdır. Genellikle vadesine 180 günden az kalmış, temeli faiz getirisine dayanan fonlara denilmektedir.

B Tipi Yatırım Fonun’un asıl amacı yatırımcıları enflasyondan korumaktır. B tipi Yatırım Fonları toplam portföy değerinin en az %80’nin devamlı olarak kamu veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapılarak faiz getirisi elde etmeyi hedeflemektedir. B Tipi Yatırım Fonları, portföy bünyesinde genellikle hazinenin ihraç ettiği kamu tahvil-bonoları ve özel sektörün borçlanma araçlarını kullanır. B Tipi Yatırım Fonları’da kendi arasında türlere ayrılır. Bunlardan bir kaçına örnek vermek gerekirse;

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

B Tipi Likit Fon

Vade süresine 90 günden az kalmış Repo ve Ters-Repolardan oluşan kısa vadeli yatırım fon türüdür. B Tipi Likit Fonları genellikle portföyünde tahvil-bono gibi orta-uzun vadeli hazine kağıdı veya hisse senedi bulundurmamaktadır. Kayıp riski hemen hemen yoktur. Banka mevduat faizlerine yaklaşık değer ile kolay bir şekilde anlık olarak alım-satımı yapılarak bozdurulabilir ve paraya çevrilebilir.

B Tipi Orta-Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Yatırım Fonu

Bu fon türünde portföyün en az %80’i devamlı olarak kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırılmaktadır. Fonun hedefi orta-uzun vade de kamu borçlanma araçları üzerinden faiz getirisi elde ederek gelir yaratmaya çalışır. Genellikle tahvil ve bono yatırımı yapmak isteyen orta vadeli yatırımcıların, hazine borçlanma enstrümanları ile yatırım yaptıkları bir fondur.

B Tipi Eurobond Borçlanma Araçları Yatırım Fonu

Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin ihraç ettiği dış borçlanma araçları olan Eurobond, Türk Özel Sektör şirketlerinin yurtdışına ihraç ettiği döviz cinsi borçlanma araçlarına yatırım yapan fon türüdür. Bu tip fonlar ayrıca gelişmiş veya gelişmekte olan piyasalarda ABD Doları ve Euro cinsinden ihraç edilen kamu veya özel sektör borçlanma araçlarına da yatırım yapabilmektedir. Ancak fon portföyü yine de %20 oranında ki yabancı borçlanma araçlarından fazlasını kullanamamaktadır.

B Tipi Uzun Vadeli Yatırım Fonu

Fon portföyünün ortalama vadesi 730 günden fazla olan ve fon değerinin en az %80’nin devamlı olarak kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırılmaktadır.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun izniyle kurulan ve tüm yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu) ile son yıllarda fon piyasası çağ atlamıştır. Yatırımcılar bu platform ile istedikleri fon türüne ve yüzlerce fon tipine yatırım yaparak birikimlerine değer katmaktadır.

Related Post