X

Ayı (Bear Market) ve Boğa Piyasası (Bull Market) Nedir?

Ayı Piyasası (Bear Market) Nedir?

Finansal piyasalarda oldukça sık duyulan bir terimdir. Ayı piyasası (Bear Market), piyasaların karamsar olduğu dönemleri belirtirken kullanılır. Fiyatların düşüşte olduğu dönem uzun sürerse bu terim kullanılır. Ayrıca bu zamanlarda %20 aşağı yönlü bir hareket görülür. Bu durumda yatırımcılar bir belirsizliğe düşer ve hamlelerini oldukça dikkatli seçmeye çalışırlar. Daha sağlıklı adımlar atmak için “Açığa Satış Stratejisi” uygulayabilirler.

Ayı Piyasası Ne Kadar Sürer?

Net bir zaman dilimi söylenemese de ayı piyasaları genelde 3.5 yılda bir olur ve 9.5 ay sürer. First Trust’ın yaptığı araştırmaya göre 1947 ile 2022 yılları arasında 14 ayı piyasası yaşanmıştır. Bunların süresinin 1 ay ile 1.7 yıl arasında değiştiği görülmüştür.

Boğa Piyasası (Bull Market) Nedir?

Boğa piyasası, ayı piyasasının zıttı gibi düşünülebilir. Piyasa bir boğa gibi agresif bir şekilde yükselmeye başladığında bu terim kullanılır. Borsa yükselişe geçtiği için yatırımcılar bu dönemde para yatırmak isterler. Boğa piyasasına tarihsel olarak göz attığımızda 2000’li yılların başında altının 800 USD/ONS seviyesinden 1900 USD/ONS seviyesine doğru yükselmesi karşımıza çıkar.

Boğa Piyasası Ne Kadar Sürer?

Bir boğa piyasası genelde 3.8 yıl sürebilir. En uzun boğa piyasasına baktığımızdaysa, COVID 19 salgınından hemen önce S&P 500’ün 2009 ile 2020 yılları arasındaki 11 yıllık süreçte yukarı doğru yükselişinden bahsedebiliriz. Boğa piyasalarının ortalama kazancı ise %112’dir. Ancak bu rakamlar her bir başka boğa piyasasıyla birlikte artabilir.

En Ünlü Ayı ve Boğa Piyasası Örnekleri

19 Ekim 1987 yılında yaşanan Kara Pazartesi olayı en önemli ayı piyasası örneğidir. Kara Pazartesi, dünya borsalarının çok kısa sürede çok fazla değer kaybettiği olaydır. Bu düşüş önce Hong Kong borsasında başlamış ardından Avrupa ve ABD’de de düşüşler devam etmiştir. Tek bir gün içinde Dow Jones Borsası 508 puanlık düşüşle birlikte tam %22.6 değer kaybı yaşamıştır.

Tarihin en ünlü boğa piyasası denirse takvimlerimizi 2001 yılına çevirmemiz gerekir. 2001’de başlayan altındaki yükseliş önemli bir boğa piyasası örneğidir. Altın fiyatları 2001 Nisanı’nda 430 dolar seviyelerindeyken 2008 yılına kadar güçlü bir artış göstermiş ve 1325 doları aşmıştır. Ancak 2008’deki küresel kriz sebebiyle birkaç yıl 1000 doların üstünü göremeyen altın, bu dönemin ardından yeniden iyi bir yükselişle 2011 yılının Ağustosu’nda 2345 doları aşmıştır. Bu da tarihin en uzun süren boğa piyasası eğilimlerindendir.

Related Post