X

Akıllı Yatırımcının Altın Sırrı; Getiri Hedefini Belirlemek

Yatırım hayalleri kurmak hedeflerinizi oluşturmanıza yardımcı olur. Fakat bu hayallerin ütopik olması, işlemlerinizin başarılı olmasını erteleyebilir. Hedefiniz elbette kâr elde etmek. Kurduğunuz hayale göre kâr oranınız da şekil alacaktır. En iyisi biz bu hayallerin biraz içine girelim ve onları analiz edelim. Mesela, mevcut sermayenizi de hayallerimize dâhil edelim. Ne kadar sürede, ne kadar kâr hedeflediğinizi, alınabilecek risk düzeyini belirleyip yatırımlarınızı buna göre yapsak, bu hayalin sonucunda çıkan başarıyı daha reel yapmaz mı?

Gerçekleşme ihtimali düşük hayaller yerine, gerçekçi düşünen ve kendine bilinçli hedefler koyan yatırımcı, başarıyı yakalamaya hiçbir zaman uzak olmayacaktır. Yatırım miktarını, yatırım vadesini ve risk düzeyini bilen, buna göre hareket eden yatırımcı kötü sürprizlerle karşılaşmayacak aksine hedeflerini on ikiden vurma şansı yakalayacaktır. Bunun için düşük, orta ve yüksek getiri hedefli yatırımlar olarak üç aşamada değerlendirilen yatırımlardan getiri hedefinizi öğrenmek ile işe başlayabilirsiniz. Getiri hedefinizi öğrendikten sonra amaçlarınıza giden en doğru yolu belirlemeye hazırsınız demektir. Peki, siz ne yapmak istiyorsunuz?  İsteklerinizin hangi getiri hedeflerine işaret ettiğine bir bakalım.

Uzun Vadeli- Düşük Riskli Yatırımı Hedefleyen Yatırımcılar

Portföy yönetiminde riske girmek istemeyen garantici bir yatırımcı iseniz, düşük risk hedefli yatırım tam size göre. Bu yatırım hedefi, anaparanızı korumanıza ve düşük risklerle kâr elde etmenize olanak verir. Fakat bu işlem size kısa zamanda yüksek kazançlar vermez. Uzun vadede düzenli kazançlar elde etmenizi sağlar. Bu yüzden uzun vadeli yatırımları hedefleyen yatırımcılar, risklerini belli ürün gruplarına dağıtarak düşük risk hedefli yatırımları tercih edebilirler. Bu yatırımların başlıcaları ise; devlet tahvili/ hazine bonosudur.

Orta Vadeli Farklı Ürünlerde Yatırım Yapmak İsteyen Yatırımcılar

Risklerinizin ve dolayısıyla gelirlerinizin orta düzeyde olmasını istiyorsanız, orta getiri hedefli yatırımları değerlendirebilirsiniz. Orta getiriden kastımız, yüzde 19 üzerindeki getiri hedefleridir. Bu yatırımlarda farklı ürünlerle yatırım yapma imkânına sahip olabilirsiniz. Orta getirili hedef sizi uzun vade ya da kısa vade yatırımlar sınıfına sokmaz. Yatırımlarınızın vadesi ortalama bir zaman dilimini kapsar. Bu getiri hedefinde, kaldıraçlı işlemler öne çıkar. Ayrıca yurt dışı mevduat, özel sektör bonosu, hisse senedi işlemleri bu getiri hedefi anlayışında bulunur.

Kısa Zamanda Yüksek Kâr Elde Etmek İsteyen Yatırımcılar

Eminiz herkes bunu istiyor. Fakat kısa zamanda yüksek kazançlar, riski de beraberinde getirebilir. Gelir beklentiniz ile risk anlayışınız doğru orantılı ise ve bu hedefe kısa vadede ulaşmak istiyorsanız, yüksek getiri hedefli yatırımlara yönelebilirsiniz. Kaldıraçlı işlemler ve yurt dışı mevduat/bono gibi yüksek getirili yatırım enstrümanları size bu konuda yardımcı olacaklardır.

 

Getiri Hedefini Belirlemenin En Pratik Yolu InvestAZ’de

Getiri ve risk hedefli yatırım seçenekleri arasında kararsız kalıyorsanız, hangi getiri hedefi ile yatırımlarınızı yöneteceğiniz InvestAZ’de bulunan yatırım matrix’i ile çözümleyebilirsiniz. Yatırım ürünlerini ayrı ayrı değerlendirip, zaman ve potansiyel kar oranını belirten yatırım matrix’i, bu yatırım türlerini risk oranlarına göre renklendirerek yatırımcının getiri hedefini belirlemesi konusunda sağlam fikirler veriyor. Böylece getiri ve risk hedefini belirleyen bilinçli yatırımcı, adımlarını daha sağlam atmanın avantajını yaşıyor.

Related Post