X

2016’da Euro Görünümü

Bilindiği üzere 2008 yılında yaşadığı kriz ile çabucak toparlayan fakat ara ara daralmalara giden bir Avrupa tablosu çıktı karşımıza. Hal böyle olunca, euro ne olur? sorusu yatırımcının en çok sorduğu sorular arasında yer aldı. Uzun yıllardan beri beklediği istikrarlı büyümeyi sağlayamayan Avrupa ekonomisi için Avrupa Merkez Bankası bazı uygulamalara gitti. Bunun sonucunda euro, 2015 yılının ilk çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 1.2, ikinci çeyreğinde de yıllık bazda yüzde 1.5, üçüncü çeyrekte ise yüzde 1.6 büyüdü.

Euro 2016’ya Nasıl Başladı?

Peki, 2016 yılında euro nasıl olacak? Aslında herkesin merak ettiği nokta tam da burası. Keskin iniş ve çıkışları olmasa da euro her an bir sürpriz yapacak havası da vermiyor değil.  2016’nın ilk ayında yükselişte olan euro, mart ayında bu yükselişine son verdi ve 3.167 TL’ye kadar düştü. İlk 4 ayda alış ortalaması 3,24236 TL iken satış ortalaması 3,24820 TL olarak gözüküyor. Euro Hesaplama ile anlı euro tl ne kadar öğrenebilirsiniz.

Euro Bundan Sonra Nasıl Bir Seyir İzler?

Ekonomistlerin yıl başında çizdiği hareketli tablo, AMB’nin parasal genişleme politikası ve FED ‘in faiz artırımına başlaması euro’nun değer kaybetmesine neden olabileceği yönündeydi. İlk 4 ay için erken zamanlı bir analiz yaparsak, strateji uzmanlarının çok da yanılmadığını açıkça görebiliyoruz. National Australia Bank stratejisti Gavin Friend,  euro’nun önümüzdeki aylarda sabit kalarak yıl sonunda 1.07 dolar seviyesine gelmesini bekliyor. Fakat Avrupa’nın umduğu havayı bulamamasının sebepleri oldukça güçlü. Zayıflıklardan biri de yüksek kamu borcu. Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İrlanda’nın yaşadığı ekonomik krizler bölge ekonomisindeki risklerin başında geliyor. Yüksek borçluluk oranları ile bu ülkeler büyüme açısından risk yaratırken, işsizliğin yükselmesine de neden oluyor. Krizin etkisinde olan Avrupa ülkeleri, yaşanılan gelişmeler, FED kararları euro’nun hareketli bir yıl geçireceğinin ipuçlarını veriyor.

Related Post