X

Yeni Mezunlar Nasıl Bütçe Oluşturmalı?

Eğlenceli ve biraz da zorlu öğrencilik yıllarının sonu geldi. Artık hayatın iplerini eline alan, finansal hayatını kontrol eden bir mezunsunuz. Kendi ayakları üzerinde duran, parasının hesabını tutan biri oldunuz. Keyifli ama bir o kadar da zorlu olan bu yola, finansal hayatını yönetenlerin dünyasına hoş geldiniz.

Yıllık Bütçe Planı

Bütçe planı yapmak, para planı yapmak, parayı yönetmek demektir. Bu para ile ilgili yapacağınız en önemli şeydir ve tek ihtiyacınız olan birkaç basit formüldür. Formül çok net; yıllık bütçenizi belirleyin ve bu bütçenin %50’sini zorunlu ihtiyaçlar, %30’unu keyfi harcamalar, %20’sini ise biriktirme şeklinde ayarlayın. Unutmayın, başarılı bir bütçe planı yapmak için önce zorunlu ihtiyaçlarınızı ve keyfi harcamalarınızı detaylandırmanız gerekir.

Geliriniz Ne Kadar?

Bütçe planında öncelik net gelirinizi bilmektir. Bu hesapta hesabınıza geçecek net rakamı göz önünde bulundurmanız gerekir. Beklenmedik sürprizlerden kaçınmak için ise kesin olmayan gelirleri ya da ek gelirleri bu bütçe hesabına eklemeyin.

Zorunlu İhtiyaçlarınız Ne Kadar?

Gelirinizi net olarak bildiğinize göre, artık giderleri hesaplamanın zamanı geldi demektir. Genel olarak bir bireyin aylık ve yıllık zorunlu ihtiyaçları;  ev kirası, fatura ve aidatlar, kredi kartı ödemeleri, mutfak masrafları, yol masrafları, sağlık masrafları ve vergiler şeklindedir. Eğer yeni mezun bir bireyden bahsediyorsak bu ihtiyaçlara öğrencilik yıllarında alınan kredi ödemeleri de eklenir ve liste kabarır. Bu listeyi kendinize göre daha da ayrıntılandırıp, özelleştirip rakamlarla birlikte bir deftere not edin. Ancak giderleri listelerken özellikle küçük giderleri de listelemeyi ihmal etmeyin. Önemsiz görünen masraflar birleştiğinde büyük bir bütçe oluşturabilir.

Keyfi Harcamalarınız Ne Kadar?

Zorunlu harcamaları yaptınız, şimdi ise keyif zamanı. Konser, tiyatro, üniversite ya da yeni iş arkadaşlarınızda çıkacağınız akşam yemekleri ya da tatiller, dergi abonelikleriniz gibi kişiye göre özelleşen isteklerin listesini ayrıntılı bir şekilde yapın. Ucu çok açık olan bu alan, bütçenizi çökertmeye de açıktır. Özellikle eğlenceli öğrencilik yıllarından sonra başlayan iş hayatının stresini eğlenmekten çıkarırken, planlı olarak hareket edin. Bu planda gelirinizin yüzde 30’u aşmaktan kaçının.

Para Biriktirmek Harcamaktan Daha Değerlidir

Kariyerinin başında olan yeni mezun bir kişi, akıllı adımları erkenden atmanın avantajını yaşar. Para kazanmak kadar, onu doğru kullanmak da önemlidir. Çünkü para biriktirmek gelecekte ekonomik olarak rahat davranmanızı sağlayacaktır. Biriktirdiğiniz paraları doğru bir şekilde değerlendirmek için yatırım hesabı oluşturmayı seçebilirsiniz. Kusursuz bir bütçe planı için bu birikim miktarı da gelirinizin %20’sine tekabül etmelidir. Bütçenizi doğru yönetin, ekonomik özgürlüğün keyfini yaşayın.

Related Post