X

Yatırım Fonu Nedir? Yatırım Fonları Nelerdir?

Yatırım Fonu, halktan toplanılan paralar karşılığında Hisse Senedi, Vadeli İşlem, Devlet Tahvili, Hazine Bonosu, Repo, Ters Repo, Yerli ve Yabancı Özel-Kamu Borçlanma araçları, Yabancı Menkul Kıymet, ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören Altın ve Kıymetli Madenler ile Kira Sertifikaları gibi bir çok farklı finansal enstrümanın kullanımı ile oluşturulan portföylere denilmektedir.

Yatırım fonları ile yatırımcıların birikimleri bir havuz içerisinde toplanır ve profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetilir. Yatırımcılar, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma payını satın alarak fona katılım sağlar. Bu belge yatırımcının fon portföyüne ortak olmasını sağlar.

Katılma payı, yatırımcıların fon portföyüne kaç adet ile ortak olduğunu gösterir. Katılma payını almak yada satmak hisse senedi işlemi kadar kolay ve basittir. Tüm yatırım fonlarının işlem gördüğü merkezi bir fon dağıtım platformu olan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım platformu ile yatırımcılar katılma paylarını kolaylıkla alabilir ve satabilmektedir. Katılma pay birim fiyatları, değerleme gününde portföyde bulunan varlıkların işlem gördükleri borsalarda oluşan fiyatlar dikkate alınarak fon portföy değeri hesaplanarak belirlenir. Katılma payı birim fiyatı, toplam fon değerinin, değerleme günündeki tedavülde olan pay sayısına bölünerek bulunur.

Bir çok farklı türde yatırım fonu bulunmaktadır. Bunların başlıcaları, Likit fon, Hisse Senedi Fonu, Tahvil ve Bono Fonu, Yabancı Menkul Kıymetler Fonu, Altın Fonu, Kıymetli Madenler Fonu, Sektör Fonu, Grup Fonu, İştirak Fonu, Gayrimenkul Yatırım Fonu, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Borsa Yatırım Fonları, Emeklilik Yatırım Fonları, Karma Fon, Değişken Fon, Korunma Amaçlı Fon, Garantili Fon, Fon Sepeti ve Serbest Yatırım Fonlarıdır. Bu fon türleri içerisinde ise yüzlerce farklı tiplerde fonlar Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenmiş esaslara uyan yetkilendirilmiş kurumlar tarafından oluşturulmaktadır.

Yatırım Fonlarına yatırım yaparken yatırımcılar fonların risk düzeylerine, geçmiş performanslarına ve gider oranlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Yüzlerce fon arasından hangi fona yatırım yapılacağı hususunda yatırımcılar riskin etkin bir şekilde dağıtılması hususunu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Yatırım Fonlarını seçerken, yatırım yapılacak fonun amacının, stratejisinin, fonun yatırım yaptığı ürünleri ve risk-getiri seviyesinin yatırımcılar tarafından net bir şekilde bilinmesi gerekir. Yatırım fonlarında risk seviyesi fonun türüne ve tipine göre değişkenlik göstermektedir. Yatırım Fonları genel anlamda her ne kadar risk seviyesi düşük sermaye aracı kategorisinde bulunsa da, bazı fonların yüksek risk- yüksek getirili ürünlerden oluştuğu portföyler ile yatırım yaptığınız anaparanızın her zaman bir kısmını kaybetme ihtimalini göz ardı etmediğinizden emin olmalısınız. Dolayısıyla Yatırım fonu seçerken şu soruları kendinize mutlaka sorun. Ne kadar risk almaya tahammülüm var? Toplam birikimlerin ne kadarlık kısmını Yatırım Fonlarında değerlendirmek istiyorum? Yatırım Fonu katılma payı aldığım zaman bu yatırımı ne kadar süre ile elimde tutacağım? Yatırım Fonuna dair ana beklentim ve amacım nedir? Bu soruların mutlaka cevabını verin. Çünkü yüzlerce fon arasından doğru seçimi yapmış olmanız sizin doğru yatırım kararı almanıza sebebiyet verecektir.

Related Post