X

Tahvil ve Bono Nedir? Nasıl Alınır?

Tahvil ve bono, finans piyasalarına adım atan her yatırımcının aşina olduğu enstrümanlar arasındadır. Tahvil, şirketlerin fon ihtiyaçlarını karşılamak için çıkarmış oldukları borçlanma senetlerine denilmektedir. Tahvil çıkartan şirketler ise anonim şirketlerdir. Anonim şirketler genel kurul kararıyla tahvil çıkartabilirler. Çıkartılmış olan her tahvilin değeri kesinlikle aynı olmak zorundadır. Ayrıca şirketlerin ödenmiş sermayelerinden fazla bir tahvil çıkarması söz konusu dahi olamaz. Tahviller 8 ana gruba ayrılmaktadır.

1. Devlet Tahvilleri ve Özel Sektör Tahvilleri

Devlet tahvilleri, devlet tarafından iç borçlanma yoluyla çıkarılmış olan tahvillerdir. Bu tahvillerde devlet kendi ihtiyacına göre vade belirlemektedir. Özel sektör tahvilleri ise bazı amaçlar için değişkenli vadeler ile çıkarılan tahvil çeşitlerinden biridir.

  1. Primli Tahviller ve Başa Baş Tahviller

Tahvil, üzerindeki nominal değer ile piyasaya çıkarılıyor ise bu duruma başa baş tahviller adı verilmektedir. Tahvil, üzerinde yazılı bir değerin daha altında piyasaya sürülürse buna da primli tahviller adı verilmektedir.

  1. Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller

Tahvillerde evrak üzerinden sahibinin ismi belirtilmiş ise nama yazılı tahvil adı verilmektedir. İsim belirtilmemiş ise bu tahvil türü hamiline yazılı tahvil olarak adlandırılmaktadır.

  1. İkramiyeli Tahviller

Rahat satılabilmesi adına, tahvilin sahibine ek menfaatler sağlanmış olan tahvil türüne ikramiyeli tahvil türü denmektedir.

  1. Garantili Tahviller ve Garantisiz Tahviller

Garantili tahvilde satışları arttırmak adına tahvile bir banka veya herhangi bir şirket garanti veriyorsa buna garantili tahvil adı verilmektedir. Tahvil bir banka veya herhangi bir şirket garantisi verilmiyor ise buna da garantisiz tahvil adı verilmektedir.

  1. Paraya Çevirme Kolaylığı Olan Tahviller

Tüm tahvillerin üzerinde yazılı vade tarihleri bulunmaktadır. Bu vadenin sonunu herhangi bir sebepten dolayı beklemeden işleyen, faizi ile nakit paraya çevrilebilen tahvillerdir.

  1. Sabit Faizli ve Değişken Faizle Tahviller

Değişken faizli tahvil, taleplerine ve arz durumlarına göre piyasalar aracılığı ile gündelik bir biçimde belirlenir ise buna değişken faizli tahvil adı verilmektedir.  3 ila 6 aylık veya 1 yıllık dönemler oluşturacak şekilde faiz uygulanan tahvil türü sabit faizli tahvildir.

  1. İndeksli Tahviller

Piyasalarda var olan altın veya döviz kuru yüzdelerine göre tahvilin anaparası arttırıldıktan sonra sahibine ödenme şekline indeksli tahviller adı verilmektedir.

Kıymetli Evrak Nedir?

Related Post