X

Mutlaka Bilinmesi Gereken Dünya Borsaları

Ekranlarda kayıp giden rakamlar, aşağı yukarı yönlü oklar, bir gecede zengin olma efsaneleri, kazananlar-kaybedenler… Farklı senaryoları ile borsa, yatırım denince aklımıza gelen ilk piyasa. Bu piyasa sayesinde, kıymetli malların ya da evrakların alım satım işlemleri ile yatırım yapılır. Borsanın işleyişiyle ilgili temel olarak şunu söyleyebiliriz, fiyatlar düşükken alım, fiyatlar yükseldiğinde ise satım yapılır ve kar elde edilir. Bu durum hep böyledir. Değişen şeyler ise alıcılar, satıcılar ve fiyatlardır.

Özellikle forex piyasasına internetten kolayca yatırım yapılması ve dünyanın önemli borsalarında alım– satım işlemlerinin mümkün olması yatırımcıyı bu piyasaya doğru çeker. Mesela, internet üzerinden gerçekleştirilen yatırım işlemleri sayesinde dünyanın en büyük borsa endeksleri üzerinde işlem yapabili1rsiniz.. New York Borsası için Dow Jones Endeksi, Almanya Borsası için DAX endeksi, Japonya Borsası için Nikkei endeksi gibi dünyanın en büyük borsa endekslerini kolayca alıp satabilirsiniz.. Bu döngüde kendinize bir yer bulmak istiyorsanız önce dünya borsa endeksleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Amerikan Borsaları

Dünyanın en büyük işlem hacmine sahip olan borsalar, Amerikan borsaları içinde değerlendirilir. Bunların içinde New York Borsası, Nasdaq Borsası öne çıkar. Çünkü özellikle bu ikisi dünyanın dev teknoloji şirketlerinin hisse senetlerini içerir. Bu özellikleri ile dünya borsasının nabzını tutarlar. En önemli ABD borsaları olarak New York Borsası (NYSE), Nasdaq Borsası, Amerikan Borsası (AMEX) ve Chicago Borsası (CHX) gösterilebilir.

Avrupa Borsaları

Avrupa kıtasında çok sayıda borsa bulunur. 50’den fazla borsanın bulunduğu bu kıtada öne çıkan üç borsa arasında Londra Borsası, Almanya Frankfurt Borsası ve Euronext gösterilir. Özellikle Londra Borsası ve Almanya Borsası Avrupa’nın en yüksek hacimli borsalarıdır. Euronext’i oluşturan, Paris, Brüksel, Lizbon ve Amsterdam Borsası da dünyanın önemli borsaları arasında bulunur. Hatta Euronext, 2006 yılında New York Borsası ile birleştiğinden dolayı dünyanın en büyük borsası olarak da kabul edilir.

Asya Borsaları

Emtialar konusunda çok başarılı olan Asya borsaları, petrol ve tarıma dayalı yatırımların en iyi seçeneklerindendir. Asya borsalarını, Orta Asya, Doğu Asya, Güney Asya ve diğer borsalar olarak sınıflandırmak bu zenginliği özetleyecektir. Bu borsalarda tarım ve petrol ticareti öne çıkar. Türkiye’de bulunan Borsa İstanbul’da bu grupta değerlendirilebilir. İstanbul Borsası dışında, Tokyo Borsası, Hong Kong Borsası, Singapur Borsası, Şanghay Borsası bu grubun en önemli dinamiklerini oluşturur. Özellikle Tokyo Borsası, Asya Kıtası’nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük borsasıdır. 2012 yılında Osaka Menkul Kıymetler Borsası ile birleşen Tokyo Borsası, uluslararası ticari işlemlerde Londra Borsası’yla işbirliği içindedir.

Related Post