X

Hisse Senedi Yatırım Dersleri

Filmlere konu olan o üstün başarılara sahip; kahvaltıda portakal suyundan sadece bir yudum alabilen, her kara haberde kravatını gevşeten borsacılar ve hayallerimiz… Fakat piyasalar bir film değil, üstün ticaret ruhu ve araştırma gerektiren bir kazanım biçimi diyebiliriz. Bu yüzden, borsanın sunmuş olduğu yüksek kazançlardan faydalanmak için öncelikli olarak borsa piyasasını tanımak gerekir. Borsayı tanımayı kolaylaştıran borsa derslerine göz attıktan sonra, bunun ne kadar pratik ve kazançlı bir yöntem olduğunu görebilecek, hisse senetlerinde başarılı olmaya bir adım daha yaklaşacaksınız.

DERS 1:  Sektör ve Şirket Seçimlerinden Emin Olmak

 

Hisse senedi yatırımlarına başlamadan önce, hangi sektör ve şirketler üzerinden yatırım yapacağınıza karar vermelisiniz.  Bu kararı önemli kılan neden sizin yatırım temelinizi oluşturur. Yatırım yapmak istediğiniz sektörü ve sektör içindeki şirketlerin ilgi alanınız dâhilinde olması,  sektör ve şirket takibini kolaylıkla yapabileceğiniz anlamına gelir.

Hisselerin değerleri sabit değildir. Bu yüzden hisse fiyatlarına etki eden faktörleri kontrol altında tutabilmeniz için, yatırım yapacağınız sektör alanında da bilgi sahibi olmalısınız. Böylelikle yatırım aşamalarınızı öngörebilir, işlemlerinizi hangi seviyelerden gerçekleştirmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

 

DERS 2: Hisseleri Derinlemesine Anlamak

 

Dışarıdan bakıldığında yatırım yapacağınız şirket iyi durumda gözükebilir. Hatta şirket hakkında en kazançlı hisse duyumları da ortaya çıkabilir. Fakat  şirketin gizli kalmış potansiyel sakıncaları sermayenize zarar verebilir. Hisse satın almadan önce şirketin nasıl çalıştığına, pazara katkılarına ve gelecekteki hedeflerine göz atarak derinlemesine araştırmalar yapmalısınız. Aksi halde yapacağınız hareket yatırım değil, bir çeşit kumar olacaktır. Eğer karşınıza çıkan bilgiler tüm sorularınıza cevap veriyorsa, ancak o zaman bahsi geçen hisseye gönül rahatlığı ile yatırım yapabilirsiniz.

 

DERS 3: Sadece Grafik Okumak Yetmez

 

Borsada teknik analizin önemi yadsınamaz bir gerçek. Fakat yalnızca fiyat grafiklerinin izleyerek, yatırım aracınızın geleceğini analiz edemezsiniz. Fiyatlar, arz ve talep dengesine göre belirlendiği için, arz ve talep üzerine etkili olan faktörlerin takip edilmesi gerekir. Dünya ekonomisinin, sektörlerin ve şirketlerin açıkladıkları veriler, yaşanan önemli gelişmeler, makroekonomi konuları ve doğal afetler arz ve talep üzerinde büyük ölçüde etkili olur. Temel analiz başlığı altında bulunan bu ayrıntılara önem vermemeniz, yetersiz analiz yapmanıza sebep olabilir. Etkili analizler, alım-satımda doğru zamanının belirlenmesi adına sahip olunabilecek en etkili anahtardır.

DERS 3: Portföy Çeşitlendirmenin Avantajını Bilmek

 

İyi bir borsacı, portföy oluşturma yeteneğine sahip olmalı. Portföy oluşturma yeteneği, stressiz işlemlerin kapısını açar. Tek bir yatırım aracına bağlı kalan borsa yatırımcıları, tüm sermayesini tek bir yerde toplayarak büyük bir risk alır ve sadece bu yatırımına odaklanarak diğer fırsatları kaçırır. Tek bir yatırım aracına dayalı portföy oluşturmaktansa, borsadan beklentilerinize göre çeşitli yatırım araçlarının yer aldığı portföy oluşturmanız yararınıza olacaktır.

 

DERS 5: Borsa Dedikodularına Kulaklarını Tıkamak
Borsada, sadece yaptığınız detaylı piyasa araştırmalarının sonuçlarına ve yatırım stratejinize göre hareket edin. Eğer yardım almak istiyorsanız, aracı kurumunuzdan ya da yatırım uzmanlarından fikirler alın. Çünkü borsa yapısı gereği spekülasyon ve manipülasyona açık olan piyasalardır. Karşınıza çıkacak olan karamsar tablolara ya da sansasyonel gelişmelere şüphe ile yaklaşın. Hiçbir yorumu, taktiği ya da tavsiyeyi derinlemesine araştırmadan dikkate almayın.

Sabit Maliyet Nedir?

Related Post