X

Futbol Kulüpleri Hisselerine Yatırım Yapmak

Futbol’un endüstrileşmesiyle birlikte futbol kulüplerinin de hızlıca şirketleşmeye başladığını görüyoruz. Futbolla ilgili yaşanan nicelik ve niteliksel değişmeler büyüyen tüm kulüpleri şirketleştirme yoluna getiriyor. Bunun temelinde yatan nedenlerin başında günümüzde futbol pastasından daha fazla pay almanın yattığını görmekteyiz.

Futbol kulüplerinin gelişen futbol piyasasında daha etkin olabilmeleri günümüzde bu pastadan aldığı paylarla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle kulüpler yeni gelir kaynakları oluşturma yoluna gitmişlerdir. Kulüpler daha uzun vadeli ve daha düşük maliyetli fonları sağlayabilmek için sermaye piyasalarına açılmaya başlamışlardır. Sermaye piyasalarına yönelen kulüpler bu piyasalardan bir yandan fon temin ederken, bir yandan da daha profesyonel ve kurumsal olmaya başlamışlardır.

Borsada Hangi Futbol Kulüplerinin Hisselerine Yatırım Yapılabilir?

Ülkemizde 4 büyükler olarak adlandırılan Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe kulüplerinin hisseleri borsada işlem görmektedir. Dünya da birçok profesyonel futbol kulübünün borsada işlem gören hisseleri bulunmaktadır. Bunların başında Manchester United, Arsenal, Dortmund, Juventus, Ajax, Roma gibi futbol takımları gelmektedir.

2016’da Futbol Kulüpleri Yatırımcılarına Ne Kadar Kazandırdı?

Borsa’da işlem yapan herkes, yatırım yaptığı şirketin kendisine kazandırmasını hedeflemektedir. Futbol kulüplerine yapılan yatırımlarda fanatiklikten öte artık gerçek yatırımcılık olarak görülmektedir.

2016 Yılına ait futbol kulüplerinin borsa performanslarını içeren tabloya baktığımızda en çok kazandıran ilk üç hissenin Türk takımlarına ait olduğunu görmekteyiz. Trabzonspor’un başını çektiği listede, Beşiktaş ve Galatasaray ile Türk takımları 2016 yılında bir önceki yılın kapanış fiyatına göre yatırımcılarına en çok kazandıran futbol kulüpleri olmuştur. Trabzon spor hisselerinin 30 Aralık 2015 tarihinde kapanış fiyatı 1.27 TL iken aynı hisselerin 30 Aralık 2016 kapanış fiyatı 2.84 TL olarak Trabzonspor hisseleri yatırımcısına %123,6’lık bir getiri sağlamıştır. Aynı dönemde Beşiktaş hisse senetlerinin 2.16 TL’den 4 TL’ye çıktığını görmekteyiz. Beşiktaş hisselerinde yaşanan bu değişimde yatırımcısına %85,2’lik bir getiri sağlamıştır. Galatasaray hisse senetlerine baktığımızda ise aynı dönemde 17.67 TL’den 32.30 TL’ye çıkan fiyatların Galatasaray hisse yatırımcılarına %82,8’lik bir kazanç sağlandığını söyleyebiliriz. Fenerbahçe hisse senetlerinde ise yaşanan değişimin %4,8 olduğunu görmekteyiz. 30 Aralık 2015 tarihinde 37.20 TL’den işlem gören Fenerbahçe hisseleri, 30 Aralık 2016 tarihinde 39.00 TL’den işlem görerek yatırımcılarına kazandırmıştır. Tabloya göre AS Roma, Manchester United FC ve Sporting CP kulüpleriyse yatırımcılarına en çok kaybettiren kulüpler olarak son sıralarda yer almaktadır.

Futbol Kulübü Hisselerine Yatırım Yapılır mı?

Borsada işlem gören her hisseye yatırım yapabilirsiniz. Ancak yatırım yapmadan önce ilgili şirketin geleceğine dair tahminlerde bulunmak, detaylı analizler yapmak ve bunlara göre yatırımlarınıza yön vermeniz kazancınızı artırmanız açısından oldukça önemlidir. Futbol kulübü hisselerinde de size kazandıracağını düşündüğünüz hisselere yatırım yapmanız yatırımlarınızı büyütmenize fırsat tanıyacaktır.

Futbol kulüplerinin hisseleri neden düşer? veya Futbol kulüplerinin hisseleri neden yükselir? sorularının birçok farklı yanıtı bulunmaktadır. Günümüzde futbol kulüpleri profesyonel şirketler gibi yönetildiği için yalnızca saha içerisinde ki başarıları değil kulübün yaşayacağı her değişim hisse senetleri fiyatlarında hissedilmektedir. Futbol kulübü hisselerine yatırım yapmak veya hisse senedi yatırımı konusunda detaylı bilgi almak için yatırım uzmanlarımızla görüşebilir ve hisse senedi yatırımı yapmaya başlayabilirsiniz.

1 Ocak 2017’de BJKAS (BEŞİKTAŞ FUTBOL YAT.) hissesi almış olsaydınız şu an hisseleriniz %10 değerlenmiş olacaktı. Bu sene sonunda en çok kazandıran futbol kulübü hissesi hangisi olacak hep beraber göreceğiz.

Related Post