X

Fark Kontratlarının Avantajları

Fark kontratları, hisse senedi, endeks veya emtia gibi varlıkların fiyat beklentilerinin alınıp satılmasıdır. Bu varlıklara fiziksel olarak sahip olmanızı gerektirmeden, yalnızca dayanak varlığın açılış ile kapanış fiyatı arasındaki fark üzerinden işlem yapılır. Dayanak varlığın fiyatın yükseleceği veya düşeceği yönünde yapılan bu işlemlerde piyasaya fiziksel olarak girilmez. Yatırımcı, bir aracı kurum kullanılarak oluşan fiyat farklılıklarından kazanç elde eder.

Fark kontratları piyasası, yatırımcılara sağladığı büyük avantajlardan dolayı çok tercih edilen bir yatırım aracı haline gelmiştir. Fark kontratlarının avantajları genel olarak şöyledir;

Ürün Çeşitliliği

Hisse senetleri, emtialar, endeksler, borsa yatırım fonları gibi geniş bir ürün yelpazesine yazılabilen fark kontratları, yatırımcıları aradıkları ürünlere rahatlıkla ulaştırır ve geniş ürün çeşitliliğiyle uluslararası piyasalarda olmak isteyen yatırımcılar tarafından çok tercih edilir.

Büyük Sermaye Gerekmemesi

Doğalgaz, tarım ürünleri, altın, gümüş gibi çok çeşitli emtialarla işlem yapılabilen fark kontratları, diğer piyasaların gerektirdiği büyük sermayeleri gerektirmeden işlem yaptırma avantajına sahiptir. Mesela, çok yüksek sermayeler gerektiren altın ve petrol piyasasında fark kontratları ile işlem yapabilirsiniz. Yatırım kontratları, sermayesi kısıtlı olan yatırımcılar için çok ideal bir yatırım aracıdır.

 

Varlıklara Fiziksel olarak Sahip Olunmaması

Fark kontratlarında, dayanak varlıklara fiziksel olarak sahip olmadan varlığın açılış ile kapanış fiyatı arasındaki fark üzerinden işlem yapılır. Hisse senetleri, emtialar, hisse senedi endeksleri, borsa yatırım fonları ile yapılan işlemlerde yalnızca varlığın beklenen fiyatı üzerinden işlem yapılır. Böylelikle yatırımcılar için büyük bir avantaj olan depolama, saklama gibi bir çok sorunlarla yüzleşmek zorunda kalmazlar.

Temettü Ödemesi

Fark kontratlarında, hisse senedi üzerine yazılmış yatırımcılar temettü ödemelerinden yararlanırlar. Yatırımınızda uzun pozisyona sahip iseniz, hisse senetlerine fiziksel olarak sahip olmadan temettü ödemesinden faydalanabilirsiniz.

Yüksek Kaldıraç

Fark kontratlarında, kaldıraçlı alım satımlarla küçük fiyat değişikliklerinden büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Piyasa fiyatı ile kontratın vade sonunda fiyat arasında gerçekleşen fiyat farkı kaldıraç ile artırabilir, küçük fiyat farkları büyük karlara dönüşebilir. Böylece, fark kontratlarında yatırmış olduğunuz teminatınızdan daha büyük miktarda işlemler yapabilirsiniz.

Çift Yönlü İşlem

Fark kontratları çift yönlü işlem özelliği ile birçok yatırımcının tercih sebebi oluyor. Çünkü çift yönlü işlemde yatırım araçlarının yalnızca değeri yükselirken değil, düşerken de kazanabiliyorsunuz. Bu avantaj sayesinde fiyatlar düşerken de işlem yapabilme ayrıcalığına sahip olursunuz.

Kolay Ulaşım

Tüm işlemlerinizi internet üzerinden gerçekleştirebildiğiniz fark kontratları piyasasına internete ulaşabildiğiniz her yerden müdahale edebilirsiniz. Fark kontratları piyasasında dilediğiniz her yerden, her an  zaman işlem yapabilirsiniz.

Related Post