X

Dünya’nın En Değersiz 10 Para Birimi

Sizler için Dünya’nın en değersiz para birimlerini araştırdık.

Enflasyon, cari açık, kamu borcu ve faiz oranları gibi yaşanan birçok gelişmeye bağlı olarak, dövize olan talebin artması ve yerel paraların değerinin azalmasıyla birlikte, birçok ülkenin para birimlerinin değersizleştiğini görüyoruz. İşte arz-talep dengesinin mağduru olan 10 para birimi:

KHR, Kamboçya Rieli
Şimdilerde bir turizm cenneti gibi görünse de, Kamboçya’nın bu ünü, aslında çoğu ülkeye göre çok ucuz olmasından kaynaklanmaktadır. Kısacası paralarının değersiz olmasına… Zira 1 Amerikan Doları’nın karşılığı 4065 KHR

PYG, Paraguay Guaranisi
Kimilerinin rüyalarını süsler, kimilerinin ise kabuslarının öznesi durumundadır. Evet güney Amerika’dan bahsediyoruz. İçinde yaşayana başka, dışarıdan gelen misafire başka bir yüzünü sunar Güney Amerika. Özellikle de Paraguay. Dünyanın en ucuz kentleri arasında gösterilmesi, 1 Dolar=5637 PYG eşitliğine borçlu.

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

GNF, Gine Frangı
Afrika Kıtası’nın hemen batısında yer alan Gine de en değersiz para birimlerinden birine sahip. Sömürge dönemlerinin arkasından bağımsızlığını elde etmiş bir diğer Afrika ülkesi olan Gine’nin resmi para birimi GNF ancak 7965:1 GNFUSD

ZMW, Zambiya Kwachası
Afrika kıtasında yer alan Zambiya, sömürge dönemlerinin etkilerini saklamaya çalışsa da hala daha izlerini üzerinde taşımaktadır. 1 Dolar 12.580 ZMW’ye denk geliyor.

LAK, Laos Kipi
Laos Demokratik halk Cumhuriyeti’nin para birimi olan LAK, Uzak Doğu’nun en talihsiz para birimleri arasında sayılıyor. 8115 LAK=1 USD

IDR, Endonezya Rupiahı
Hint para birimi rupi ile karıştırmamak gerek. Rupiah, tamamen Endonezya’ya özgü, bu ülkenin resmi para birimidir. Karma ekonominin hüküm sürdüğü Endonezya’da 1 USD=13792 IDR

BYR, Belarus Rublesi
Belarus Rublesi, bir diğer adıyla da Beyaz Rusya Rublesi Belarus’un oldukça değer kaybetmiş para birimidir. Şu anda USD/BYR 17450 olarak tarihin en yüksek değerlerinden birini görmüş durumda.

VND, Vietnam Dong
Adı hala en çok savaşla anılsa da, artık Vietnam’ın başka bir yüzü daha var ki, o da dünyaya açmış olduğu doğa harikası turistik merkezleri. En değersiz para birimlerinden birine, USD/VND 22313 paritesine sahip olması ise en ucuz ülkeler arasına girmesini sağlıyor.

STD, Sao Tome Dobrası
Sao Tome, Afrika’nın açıklarında batı kısmında yer alan bir ada ülkesidir. küçük bir ülke olmasının yanında, nüfusu da azdır. 23700 USD/STD, dünyanın neredeyse en değersiz para birimidir.

IRR, İran Riyali
Dünyanın en değersiz para birimi hangisidir? Artık biliyorsunuz: İran Riyali. 30000 Riyal, 1 USD ediyor.

Bu yazıdaki veriler 17 Kasım 2015’e ait verilerdir, para birimlerinin değerleri anlık olarak değişim göstermektedir.

Related Post