X

Finansal Piyasalarda BUY ve SELL Nedir?

Finansal piyasalarda “BUY” kelimesi “Almak” anlamına gelmektedir. Piyasalarda satın almak istediği ürünün yükseleceğine dair bir beklentisi olan yatırımcı, işlem yapacağı piyasaya gelerek, finansal ürünün o an ki Alım-Satım değerlerinden işlem platformundaki BUY butonuna tıklayarak, yani “AL” ile Alım yaparak finansal ürüne sahip olmuş olur.

“Sell” kelimesi ise “Satmak” anlamına gelmektedir. Yatırımcı piyasalarda satmak istediği finansal ürünü satar veya elinde hiç ürün yoksa piyasalarda düşüşün hızlanacağına dair beklentisi varsa SELL butonuna yani “SAT” ‘a tıklayarak satım yapar ve ürünün fiyat düşüşlerinden kazanç elde etmeye çalışır.

“Buy” kelimesi aynı zamanda bazı piyasa yatırımcıları tarafından “Long” olarak söylenir. Yani Long yapan bir yatırımcı piyasaların yükselişine pozisyon almış demektir. Tersi tarafta Sell, bazı yatırımcılar tarafından “Short” olarak söylenir. Short yapan bir yatırımcı ise piyasaların düşüşüne pozisyon almış demektir.

Özetle;
BUY = LONG = AL
SELL= SHORT = SAT

Piyasa işlemcileri daha ziyade eğer Vadeli İşlem ve Opsiyon piyasasında işlem yapıyorsa Long yaptım yada Short yaptım jargonunu daha çok kullanırlar. Hisse senedi piyasalarında işlem yapan yatırımcılar daha ziyade Aldım- Sattım veya elinde hiç bir senet yoksa ve sadece düşüş yönüne pozisyon açmışsa “Açığa Sattım” gibi ifadelerini sıklıkla duyarsınız. Forex piyasası yatırımcıları ise işlem platformlarında pozisyon açılımlarını Buy ve Sell şeklinde gördüklerinden dolayı işlem yaptıkları lot adetlerini genellikle Buy/Sell şeklinde söylerler. Örneğin EURUSD paritesinde 2 Lot Buy pozisyonum var, USDJPY paritesinde ise 1 Lot Sell pozisyonum var gibi.

Related Post