X

Brexit Piyasaları Ne Yönde Etkiliyor?

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı, şüphesiz son birkaç yılın en önemli konuları arasındaki yerini aldı. Bu karar, İngiltere ve Avrupa’yı sosyal ve ekonomik açıdan şimdiden etkiledi ve etkilemeye de devam edecek gibi görünüyor. Bu etkiyi küresel piyasalar çok çabuk sahiplendi ve kararın ağırlığı kendini göstermeye başladı. Peki, Brexit gelişmeleri karşımıza nasıl çıktı? İşte günümüzde yaşadığımız Brexit etkileri ve devamında gelen olası piyasa senaryoları.

Brexit’in İlk Etkileri

“Britain” (Britanya) ve “exit” (çıkış) sözcüklerinin birleşiminden oluşan bu kavramın kararı 23 Haziran’da verildi. Kararın hemen ardından piyasalar hareketlenmeye başladı. Referandum sonuçlarının ardından GBP/USD paritesi % 10’un üzerinde değer kaybederek 1985 yılından bu yana gördüğü en düşük seviyeye düştü. Brent petrol bu gelişme karşısında duyarsız kalamadı ve varil fiyatı %5 geriledi, altının ons fiyatı ise yaklaşık %7 yükselerek 1.350 doları aştı. Analistler ise Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguladı.

İngiliz Sterlinini Zor Günler Bekliyor

Bu karar İngiltere’yi ve İngiliz Sterlini’ni derinden etkiledi, etkilemeye de devam edeceğe benziyor. İngiltere ve AB için sıradaki hamle, çıkış koşullarının müzakere edilmesi. Bu müzakerelerin çok fazla zaman alacağı ise aşikâr. Yaşanan belirsizlik dönemi için İngiliz Sterlini’nde deprem etkilerinin süreceği düşünülüyor. Bu süreçte ekonomistlerin tahminleri öne çıkıyor. Ekonomistlere göre, çok uluslu işletmeler İngiltere ekonomisinde büyük yatırımcılar yapmaktan kaçınacaklar. Bu durumda İngiliz ekonomisi, uzun süre Brexit etkisini yaşayacağa benziyor. İngiltere Merkez Bankası’nın durgunluk ihtimalinin doğmasında bile faizlerde indirime gidebileceği ise bir başka görüş. AB’nin en iyi üyesini kaybetmesi de Euro’nun tutarsız günler yaşamasına kapı açacak gibi görünüyor.

Yatırımcılar Altına Akın Ediyor

Amerikan Doları ve Japon Yeni, İngiltere’nin ayrılma kararından avantaj sağladı. Yatırımcılar bu durumu değerlendirse de asıl ilgiyi altın görüyor. Belirsizlik zamanlarında güvenli limanlara akın eden forex yatırımcısının altına olan ilgisi, altındaki %5’e yakın artışı açıklıyor. FED’in yakın dönemde faiz artırması ihtimalinin düşmesi ise Brexit’in ekonomiye en büyük müjdesi olarak değerlendiriliyor.

Related Post