X

Borsada Kaybetme Riskini Azaltmanın Yolları

Borsada birikimlerimizi doğru bir şekilde değerlendirdiğimizde, yüksek kazanç elde edilebileceğimizi ve kazanmak için neler yapılması gerektiğini hep konuşuruz. Fakat borsada, bilinçsiz hareket edildiğinde kaybetme riski de söz konusu. Peki, borsada kaybetme riskini azaltmak için neler yapmamamız gerektiğini biliyor muyuz? Mesela başarılı bir yatırımcı olmak için, işlemlerimizde risklere çok fazla söz hakkı tanımamamız gerekiyor. İşte riskleri arka planda tutmanın yolları…

Çevrenizdekilerin Verdiği Tavsiyeleri Koşulsuz Kabul Etmeyin

Borsa yatırımcılarının düştüğü en meşhur hatalardan biri, çevresindeki diğer yatırımcıların verdiği tüyoları sorgulamadan kabul etmeleridir. Tabii ki hisse senedi alım – satımı esnasında atmosferdeki hava koklanmalıdır fakat  tek stratejiniz elde ettiğiniz bu duyumlarsa, tüm bunlar kazanmak için yeterli olmayacaktır. Etraflıca piyasaları değerlendirip, kendi stratejinizi oluşturmalısınız. Borsada yatırım yapılabilecek hisseleri kendi stratejinize göre belirlemelisiniz. Tabiri caizse, “sürü psikolojisinden” kurtulmalısınız.

Büyük Hayallere Kapılmayın, Gerçekçi Olun

Elbette alım-satım yaptığınız hisse senetlerine inanacak, umut bağlayıp buna göre hareket edeceksiniz. Fakat hisse senetleriniz hakkında yaptığınız mali planlamalarınız, gerçek dışı olmamalı. Elinizdeki sermaye ile bir kere kar ettiyseniz, koşulsuz şartsız ona güvenip sürekli kar edeceğinizi ve büyük kazanımlar yaratacağınızı düşünmeyin. Sadece kazanmaya değil, risklere de odaklanmayı ihmal etmeyin.

Piyasaları İzleyin

Teknoloji ilerledikçe, dünya küçüldü. Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan bir olay, piyasalar üzerinde eksi-artı dalgalanmalar yaratabilir. Bu olaylar sizin portföyünüze de etki edecektir. Bunun için portföyünüzü takip edin ve ona zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Eğer portföyünüzü takip etmek için yeterli zamana sahip değilseniz, analizleri yapmak için  gerekirse kurumsal finansman danışmanları tarafından destek alın. Fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalar mevcut. Yetki belgeleri olmayan finansman hizmetleri veren kurumlardan uzak durmalısınız.

Sabrınızı Tüketmeyin, Uzun Vadede Düşünün

Yatırımcıların büyük bir bölümü, büyük miktarlarda paralar kazanmak için kısa vadeli yatırımlara yönelerek büyük risk alırlar. Kazananlar elbette mevcut, fakat gazete manşetlerinden okuduğumuz hazin sonlar genellikle bu hareketlerin sonucudur. Acele etmeyin. Borsada uzun vadeli yatırımlar yaparak, başarıda sürekliliği yakalamayı hedefleyin. Unutmayın; borsada sabır ve kararlılık, uzun vadeli başarı stratejisinin en önemli kuralıdır.

Related Post