X

Borsa Analizi Nasıl Yapılır?

Borsa işlemlerinde herhangi bir alım satım yapmadan önce analiz yapmanız yatırımlarınızın geleceği açısından oldukça önemlidir. Örneğin bir hisse senedi alacaksanız, hissesini alacağınız şirketi araştırmanız gerekir. Hisse senedi yatırımlarında temel amaç; gelecekte değer kazanacak hisseleri tespit ederek onlara yatırım yapmaktır ki böylelikle yatırımlarınız size kazanç sağlayabilsin. Bu tespiti yapabilmeniz için analiz yöntemlerini bilmeniz ve alım satım kararlarınızı buna göre vermeniz gerekmektedir.

Finansal piyasalarda 2 analiz türü mevcuttur. Bunlar; “Temel Analiz” ve “Teknik Analiz” olarak adlandırılır.

Temel Analiz

Temel analiz araçları sermaye piyasalarında yatırım yapan yatırımcılara piyasalarda meydana gelebilecek her türlü değişimle ilgili bilgiler sunmaktadır. Piyasada işlem yaparken piyasanın her türlü koşuluna kendinizi hazırlamanın yolu temel analizden geçmektedir. İşlemlerinize kâr edebilecek şekilde yön vermek veya zararı durdurmak için gerekli önlemleri almak tamamen sizin analiz ve öngörülerinize bağlıdır.

Borsada bir hisse senedi veya tahvil alımı yapıyorsanız amacınız gelecekte temettü veya sermaye artırımı ile kazanç sağlamaktır. Bu nedenle yatırımcıların bu değişimleri iyi şekilde analiz ederek kendilerine en yüksek getiriyi sağlayacak hisse veya tahvillere yatırım yapması gerekmektedir.

Hisse senetlerinin getirisinin yükselmesi ekonomik gelişmeler, sektörel ve şirketsel gelişmelere bağlıdır. Bu gelişmeler analiz edilerek hisse senetlerinin gerçek fiyatları bulunur ve gerçek fiyatlar piyasa fiyatlarıyla karşılaştırılarak alım satım kararları verilir. En basit mantıkla hisse senedinin piyasa fiyatı gerçek fiyatının altındaysa alım, üstündeyse satım emri verilir bu emirlerin yönünü belirlemede temel analizden faydalanabilirsiniz.

Temel analizlerde ekonominin farklı dönemlerde ki gelişmeleri ve durumu tahmin edilir. Bu gelişmelerden sektörün nasıl etkileneceği ve şirketlerinin bu gelişmelerden nakdi yönde yaşayacağı değişimleri de tahmin ederek yatırımlarınıza yön verebilirsiniz.

Temel Analiz;

Ekonomi
Sektör
Şirket olarak 3 aşama da yapılmaktadır.

Teknik Analiz

Teknik analiz geçmişte yaşanan fiyat hareketlerinin gelecekte de yaşanacağını ön görerek oluşturulan fiyat tahminleridir. Teknik analiz incelemelerinde fiyat / zaman grafikleri kullanılmaktadır. Farklı zamanlarda alıcı veya satıcıların verdiği tepkilerle o dönemde ki fiyatlar analiz edilerek gelecekte oluşacak olası benzer tepkilere göre fiyat tahminleri gerçekleştirilmektedir. Sermaye piyasalarında gelecek fiyatlara ait tahminler ancak teknik analiz araçlarıyla yapılabilmektedir.

Teknik analiz yapılırken ekonomik veriler veya diğer temel analiz araçları incelenmez. Çünkü teknik analizcinin temel hedefinde hisselerin fiyatı, yaşadığı değişimler ve trendi yer almaktadır. Teknik analizcinin odak noktası arz ve taleptir.

Teknik Analiz Yöntemleri;

Fiyat Formasyonları,

– Devamlılık formasyonları,

–Trend değişim formasyonları,

Hareketli ortalamalar,

Fibonacci sayıları,

Composite grafikler,

Zarflar / Bantlar,

– Bollinger Bantları,

Fiyat göstergeleri,

– Relative Strength Index (RSI)

– Directional Movement (ADX)

– Stochastic Oscillator

– MACD (Moving Average Convergence / Divergence)

– Momentum

Elliot dalgalarıdır.

Related Post