X

Avantajları ve Riskleri ile Varant Yatırımları

SPK mevzuatına göre varant yatırımın tanımı, “Elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracıdır” şeklindedir. Yani açık bir şekilde “Varant nedir?” sorusunu ele alırsak, hisse senedi, endeks ve döviz fiyatlarını önceden belirlenen bir fiyata, belli bir tarihe kadar alım satım hakkını vaat eden bir yatırım türüdür diyebiliriz. Varantların fiyatları önceden belirlendiği gibi vade sonu tarihleri de bulunur ve işleme konuldukları tarihle vade sonu tarihi arasında, dayanak varlığın fiyatı ve vade değeri değişir.

Varantın Öne Çıkan Özellikleri

SPK lisanslı aracı kurumlar tarafından ihraç edilen varantlar, dayanak varlıktan daha düşük bütçeyle aynı geliri elde etme imkânı sağlamalarının yanında, piyasa düşerken de kazanç elde etmenin yolunu açar. Vade sonu tarihi ne kadar geç ise varantın fiyatı o kadar yüksek olur. Vade sonuna daha uzak olan varantlar daha çok kazandırsalar da yüksek riski de beraberinde getirebilirler. Gün içinde alım varantları için eğer hisse senedi fiyatı kullanım fiyatını geçerse varantın fiyatı artmaya başlar. Satım varantlarında ise tam tersi durum geçerlidir.

Avantajlarıyla Varant

Forex’te sıkça karşımıza çıkan kaldıraç özelliği, varant yatırımlarında da bulunur.
Böylece kaldıraç sayesinde daha düşük maliyetle daha büyük pozisyonlar alma imkânı sağlanmış olur. Kaldıraçtan dolayı varant yatırımlarının işlem komisyonu düşüktür.
Varant yatırımlarında belirtilen bir diğer avantaj da pozisyon zarar ettiği sürece teminat tamamlama zorunluluğunun olmamasıdır. Yatırımcı, zararda olan bir pozisyon için teminatı sonlandırılabilir.

Varant Yatırımın Riskleri

Her kaldıraçlı işlemde bulunan risk gibi, kaldıraç fırsatından yararlanan varant yatırımcısı da zarar etme riski ile karşı karşıyadır. Satın alınan varantların piyasada geri satılamaması veya düşük fiyattan satılması riski de vardır. Bu yüzden alınacak varantın iyi analiz edilmesi gerekir. Bu yatırımların bir diğer riski de varantların sağladığı avantajlar vade sonuna kadar geçerlidir. Eğer satın aldığınız varant pozisyonunun devam etmesini istiyorsanız tekrar varant alımı yapmalısınız.

Related Post