X

40’lı Yaşlarda Kaçınılması Gereken Finansal Hatalar

Olgunluk yaşla gelir. Olgunluğun göstergelerinden biri ise paranın hesabını bilmektir. Geçen yıllarla birlikte işinizi geliştirip birikim yaptınız ve finansal anlamda bir düzen yakaladınız. Eğer ki bu parlak senaryonun sönmemesi için kaçınılması gereken davranışları da biliyorsanız, 40 yaşını da devirseniz, sırtınız asla yere gelmeyecek demektir.

Kontrolsüz Bir Hayat Döngüsü

Lüks arabalar, pahalı tatiller, daha büyük bir ev, dışarıda yenilen yemekler, gidilen davetler. 40’lı yaşlarda hayat daha meşgul ve gösterişlidir. Bu gösterişin dozunu yaşınızın getirdiği olgunlukla doğru bir şekilde ayarlamaya gayret edin.

Artan İhtiyaçları Görmemek

Geliriniz arttıkça ihtiyaçlarınız da artar. Arabanızı yenilemek, pahalı tatillere çıkmak veya daha lüks mobilyalar almaktan kendinizi alamayabilirsiniz. Ancak tüm bunları yaparken “Yeterince birikim yapıyor muyum?” diye daima sorgulamaktan da geri durmayın. Bu isteklerini karşılarken tüm harcamaları aynı anda yapmaktansa aylara bölün. Belli hesaplamalarla kenarda hep biraz paranız kalacak şekilde davranmanız çok faydalı olacaktır.

Acil Durum Fonu Olmaması

Dalgalanmalarla inip çıkan dünya ekonomisi, çok iyi giden işinizde beklenmeyen sallantılara yol açabilir. Bu sallantıları göz önünde bulundurarak mutlaka en az 3 adet acil durum fonu oluşturmanız gerekir. Bu acil durum fonuna ev masrafları, çocuklarınızın okul ve kurs masrafları, akaryakıt masrafı gibi zorunlu ihtiyaçların yanında çocuklarınızın üyeliği olan kültür, sanat ve spor kulüpleri masraflarını da eklemeyi unutmayın. Çocuklarınızı bu süreçte durumdan etkilenmesini istemezsiniz değil mi?

Sağlığınızı Önemsememek

Sağlık geleceğe yapılan en önemli yatırımlardan birisidir. Kendinizi kapsamlı bir sağlık sigortasıyla güvenceye alabilirsiniz. Ya da daha da önemlisi kendinize çok iyi bakın. Düzenli ve sağlıklı beslenin, aşırı yorgunluk ve stresten kaçının.

“Emekliliğime Daha Çok Var” Demek

Emekliliğiniz için birikime ne kadar erken başlarsanız, emeklilik yıllarınızı da o kadar rahat geçireceksiniz demektir. Yaşınız ilerledikçe bedeninizin dinamizmi azalacak. Çalışma isteğiniz de azalacak. Bunları göz önünde bulunduracak olursanız emeklilik sigortasını ertelemek kesinlikle büyük bir hata olacaktır.

40’ından Sonra Borçlanmak

Özellikle 40’lı yaşlarda yapılan en büyük hatalardan birisi kredi çekmek gibi uzun dönemli borçlara girmektir. Emekliliğinizde bahçeli bir evde torunlarınızla oynayarak, çiçek sulayarak geçirmek varken, kim kredi ödeme stresinin altına girmek ister ki?

Elinizdekiyle Tatmin Olmak

“Yaşım yeterince ilerlerdi, artık benden geçti” diyorsanız kendi potansiyelinizi görmüyorsunuz demektir. Dinamik hayatın size sunacağı fırsatları ve yenilikleri kaçırmayın. Unutmayın, hayatta daha iyisini yapmak için hiç bir zaman geç değildir.

Related Post