X

3 ADIMDA KRİZ NASIL FIRSATA ÇEVİRİLİR?

Dünyanın her yerinde her gün her saat yeni bir olay meydana geliyor. Amerika’da yaşanan bir ekonomik kriz, Suriye’de yaşanan savaş ve Türkiye’de büyük bir şirketin iflası gibi çok konuşulan ve her alanda deprem etkisi yaratacak olaylar anında para piyasalarını da sarsabiliyor.

Yatırımcıların ise bu gibi durumlarda fazla rehavete ve paniğe kapılmadan krizlerin etkilerini gözlemleyerek, anlık hareket etmesi gerekiyor. Şaşırtıcı, ancak kriz anlarında var olan sermayeyi korumanın yanı sıra sermayeyinizi ikiye hatta daha fazlasına katlayabilirsiniz.

Nasıl mı? İşte size 3 öneri;

1. Dünyadaki Gelişmelerden Haberdar Ol

 

Gündemdeki olayların getirilerini öngörebilmek için öncelikle ekonomi, siyaset, sağlık ve güncel tüm olayları sıkı takip etmeniz gerekli. Gündem takibi için online haber sitelerinden, televizyonlardan, gazetelerden hatta arkadaş-aile ortamındaki güncel konuşmalardan bile faydalanabilirsiniz. Önemli olan her daim algınızın açık olması.

Ancak iş sadece bununla sınırlı değil. Zira o günün en önemli haberlerinin para piyasalarını ne yönde etkileyeceğini de kestirebilmek de gerekiyor. Örneğin Amerika Merkez Bankası FED’in açıklamalarının hemen ardından Dolar ya yükselecek ya da düşecektir. FED’in açıklama yapacağını bilmek, ardından ekonomistlerin bu konudaki beklentilerini takip etmek ve kendi iç güdülerinizi dinlemek, sizin doğru analizler yapmanızı ve dolayısıyla krizlerin etkilerinden kurtularak, ciddi karlar elde etmenizi sağlayacaktır.

 

2. Endeks Fiyatlarını Takip Et

 

Yatırım piyasalarında alım satım emirlerinizi verirken dikkat etmeniz gereken 3 önemli konu var. Emirlerinizi verirken ne kadar risk alıyorsunuz, doğru zamanda mı işlem yapıyorsunuz ve kazanç getireceğine inanıyor musunuz?

Bu 3 sorunun cevabını öğrenebilmek için bakmanız gereken ilk yer endeks hareketleri. Örneğin,

  • Perakende fiyat endeksleri,
  • Üretici fiyat endeksleri,
  • Ücret endeksleri,
  • Tüketici fiyatları endeksi gibi verileri takip etmeniz gerekiyor.

Bu kadar endeks hareketini nasıl takip edeceğiz diyenler ise internet üzerinden borsa verilerinin takip edilmesine imkan veren birçok güvenilir web sitesinden faydalanabilir. Bu endeksleri anlık olarak hem tablo hem de grafik şeklinde kolaylıkla takip edebileceğiniz birçok analiz sitesi ve ekonomik takvim içeren internet siteleri mevcut.

Bizden tavsiye, başlangıç olarak özel adlarla anılan bazı önemli endeksleri takip edin. Örneğin New York Borsası için Dow-Jones hisse fiyatlar endeksi, Londra Borsası için Footsie-100 endekslerini takip edebilirsiniz.

3. Veri Açıklamalarını İncele

 

Geliyoruz son maddeye. Bir ülkenin toplam tüketim, üretim, tasarruf, yatırım, milli gelir ve istihdam oranları ile ilgili veri açıklamaları, para piyasalarını en fazla etkileyen etkenlerden.

Siz de ülke ekonomisiyle alakalı makroekonomik verilerin açıklanacağı tarihleri ve saatleri, yatırımcılar için oldukça faydalı olan ekonomik takvimler den kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Yatırımlarını krizlerin arasından fırsata çevirmek isteyen tüm yatırımcılara bizden söylemesi, “krizlerin içinde kaybolmayın, bırakın krizler fırsata dönsün…”

Related Post