X

Teknik Analiz Sırasında Yapılan Klasikleşmiş Hatalar

Matematiksel ve grafiksel göstergelere dayanarak gelecekteki fiyat değişimlerini tahmin etmeye yarayan analiz yöntemi, teknik analizdir. Rakamlar ve çizgilerle yatırımcıyı ürkütme özelliğine sahip bu yöntem, aslında yatırımcının hatalarını önceden önlemesine yardımcı olacak kahraman bir metot. Teknik analizler; geleceği görme, yatırım stratejimizi oluşturma noktasında çok önemli. Hal böyle olunca, analizler sırasında yapılan hataların etkileri de büyük önem taşıyor. Belki de tüm yatırımcıların, analizler esnasında zaman zaman yaptıkları “klasik teknik analiz hatalarını” bilmek eminiz ki sizi bir adım öne çıkarmaya yardımcı olacaktır. Teknik analizlerinizi zora sokan o inatçı lekelerle tanışmaya hazır mısınız?

Teknik Analize Fazla Odaklanıp, Temel Analizi Atlamak

Bilindiği gibi analizler, teknik ve temel analiz olarak ikiye ayrılıyor. Analiz çeşitlerinin ikiye ayrılması, yatırımcıya birinden birini tercih etme hakkını sunmaz. İyi bir piyasa analizi için her iki analiz türüne de hâkim olmak gerekir. Teknik analizler, piyasalarda olup biten veya açıklanan verilerden haberdar olmanızı gerektirir. Temel analizlerde; uluslararası olayları, ülke gündemini, doğal afetleri ve bunların ekonomiye etkisini araştırırsınız. Bu gelişmeleri bilmek, fiyatların neden aşağı veya yukarı yönde ilerlediğini anlamanıza yardımcı olur ve teknik analizlerinizi somut bir temele dayandırır. Yani piyasa araştırması yaparken, pozisyon açarken bu iki analizin sonuçlarını dikkate almalısınız.

Teknik Analizin Önemini Fark Etmemek

Yatırımcılar bazen piyasadaki hareketleri kaçırmamak adına, grafikleri değerlendirmeyi ve buna göre trend oluşturmayı atlar. Ya da teknik analiz yaparken aceleci davranır ve grafikleri tam olarak okuyamazlar. Analizler sırasında acele etmek, yatırımlarınızda kaybetmenize ve neden kaybettiğinizi bir türlü anlayamamanıza neden olacaktır. Sakin bir şekilde analizlerinizi ve verilerinizi elde edip, gerekli yorumu yaptıktan sonra pozisyon almanızda her zaman yarar var.

Söylentileri Sorgulamadan Kabul Etmek

Teknik analizler esnasında yatırımcıların yaptığı en büyük hata, başkalarının yaptığı analizlere göre hareket etmek ve kendi analizleri üzerinde de fazla düşünmeyip, sorgulamadan bu analizleri kabul etmeleridir. Elbette başka yatırımcıların deneyim ve bilgilerinden yararlanmak önemli fakat araştırmalarınız ışığında yaptığınız analizleri sağlam bir temele dayandırdıktan sonra, trendlerinizi belirlemeniz hem sizi deneyim sahibi yapar hem de bundan sonraki analizlerinize güvenmenize olanak verir.

Karışık Grafiklerin İçinde Kaybolmak

Grafiklerde çok fazla gösterge kullanmak, tüm hareketlerden haberdar olmanızı ve daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlamaz. Gereksiz göstergelerin bulunduğu grafikler sizin kafanızı karıştıracak, belki de kocaman bir kaosa sebep olacaktır. Bu yüzden sinyalleri doğru okumanız da zorlaşacaktır. Sadece sizin için önemli olan göstergeleri kullanmaya dikkat edin. Hangi göstergeleri kullanacağınız noktasında bir fikriniz yok ise demo hesaplardan yapacağınız analizlerle bu göstergeleri tespit edin.

Related Post