X

Dur Emrini Doğru Kullanmak

Stop-Loss, yani halk arasındaki söyleniş şekliyle “dur emri” ya da “zarar kes”… Kısaca; bir satış işleminde, anlık fiyatın üstünde belirlenen fiyat seviyesine ulaşıldığında pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan emirdir. Bir alış işleminde ise tam tersi bir mantık yürütülür, anlık fiyatın altında belirlenen bir fiyat seviyesinin yazılmasıyla, işlemin otomatik kapanması sağlanır. Bu uygulama, borsa- forex gibi kazanma ihtimalinin yanında, doğru adımlar atılmadığında kaybetme riskinin de bulunduğu aktif yatırım çeşitlerinin can simidi konumundadır. Bir yatırımcının mutlaka bilmesi gereken temel yatırım terimlerinden belki de en önemlisidir. Peki, Stop-Loss’u doğru kullanmak yatırımcıya ne kazandırır?

Stop-Loss yatırımcının büyük miktarda zarar etmesini önlemek amacıyla kullanılır. Yani bu emir,  yatırım stratejinize göre riske etmek istediğiniz tutara limit koymanıza olanak verir. Dur emri, yatırımcının düzenli kâr elde etmelerine, sürekli bir akış yakalamalarına büyük oranda yardımcı olur.  Dur emrini kullanan yatırımcı, girdiği riski önceden hesaplamış olur. Yatırımcı, karşılaşabileceği olası zararı analiz edebildiğinden,  kontrollü risk alma yoluna yönelir. Yani stop-loss risklerinizi ölçmenizi ve adımlarınızı daha güvenli atmanızı sağlar.

Daha Sağlam Adımlar Atın

Dur emri elbette zarar etmenizi önlemek için vardır fakat bu emri belirlediğiniz seviye önemlidir. Sermayenizin tamamını kullanmamak, anaparayı riske atmamak için kullanılan dur emrinin giriş fiyatına çok yakın pozisyonda verilmesi de önerilmez. Piyasada gerçekleşecek büyük miktarlardaki spekülasyonlar, giriş fiyatınıza yakın seviyedeki dur emri ile işleminiz kara dönmeden kapanabilir. Bir diğer önemli nokta dur emrinde kullanacağınız pip miktarını anlamak için işlem yaptığınız döviz çiftini iyi tanımanızdır. Unutmayın, tutarlı ve akılcı dur emri veya risk seviyeleri yatırım dünyasında yüksek zararlarda bulunmanızı engelleyecek ve daha sağlam adımlar atmanızı sağlayacaktır.

Related Post