X

Bollinger Bantları Nasıl Etkin Kullanılır?

Bollinger bantları, ünlü ekonomi analisti John Bollinger tarafından 80’li yıllarda geliştirildi. Bu bantlar, yatırımcıya kolaylık sağlayan bir analiz seçeneğini ifade eder. Trend takibi yapma işlemlerinde bir büyü olan Bollinger bantları; piyasanın yönü hakkında bilgi vermesi ve gelecek fiyat hareketlerini kolay tahmin edebilme yönünden sık kullanılan bir indikatördür.

Forex gibi fiyat hareketlerinin yüksek olduğu bir piyasada böyle bir analiz yönteminin bulunması, yatırımcının işini çok kolaylaşdı. Bollinger bantları sayesinde yatırımcılar, fiyat ve gösterge hareketleri arasında ilişkiyi analiz ettiler ve trend takibi yapabildiler. Peki, bu yatırımcılar Bollinger bantlarını nasıl kullandılar?

Temel Şart Periyotları Ayarlamak

Önce bu bantların ne işe yaradığını ayrıntılı bir şekilde ele alalım. Bollinger bantları kullanımı sayesinde, yeni bir trend başlangıcı belirlenir. Trendin yönü, tepe ve dip seviyeleri, fiyat hedefleri ve fiyat hareketlerini görme avantajlarına imkân tanınır. Bollinger bantları 3 ayrı eğriden oluşur. Yukardaki bant direnç seviyesini, ortadaki bant hareketli ortalamayı, aşağıdaki bant destek seviyesini gösterir. Bu bantlar genelde 20 günlük hareketli ortalamayı baz alarak hareket ederler. (Bu bir zorunluluk değil, farklı enstrümanlarda bu süre değiştirilebilir.) Üst ve alt bantlar, ortalama kapanış fiyatlarının en yüksek ve en düşük noktalarını belirler.
Bollinger bantları, Orta Bollinger Bandı = 20 Günlük Hareketli Ortalama
Üst Bollinger Bandı = Orta Bollinger Bandı + 2 Standart Sapma
Alt Bollinger Bandı = Orta Bollinger Bandı – 2 Standart Sapma olarak formülize edilir.
Burada önemli olan periyotların belirlenmesidir çünkü periyotlar ile beraber standart sapmalar da değişkenlik gösterir. Kullanılacak periyot arttıkça, standart sapma değeri yükselecektir. Periyotun daraltılması durumunda ise haliyle standart sapma değeri düşecektir.

Çizgilerin Bize Anlattıkları

Trend yönü hakkında da bilgi veren Bollinger bantlarının açık ucu yukarı gösteriyorsa, bu bir aktif çıkış trendidir. Tam tersi, aşağıyı yönde ilerliyorsa bu bir düşüş trendi göstergesidir. Eğer üst çizgi yatay seyrediyorsa, fiyat üst çizgiye değdiği zaman düşüş gelebilir. Üst çizgi yukarıyı gösterdiğinde ve fiyat üst çizgiyi geçtiği sırada, yükselişin hızlanacağı tahmin edilir. Alt çizgi aşağı yönlü ve fiyat alt çizginin de altına inerse, bu takdirde doğal olarak düşüş hızlanır. Bantların daralması durağan bir piyasayı temsil eder. Bantların birbirleriyle kesişmeleriyse, piyasada düzelme hareketinin habercisidir. Fiyat dalgalanmaları bantlar arasında kaldığı sürece net kararlar alınamaz. Bollinger bantları ile işlem kararı, fiyat yalnızca alt veya üst bandı kırdığında alınır.

Bu Ayrıntıya Dikkat!

Bollinger bantlarında genel bir kanı vardır. Bandın üst kanalı geçmesi durumunda, yükselişin devam edeceği ve alım yapılması, kanalın alt bandının kırılmasıyla satış yönünde işlem açılacağı düşünülür. Fakat bunlar kesin sonuçlu formüller değillerdir. Durumun mutlaka hacim indikatörleri veya osilatörlerle teyit edilmesi gerekir. Bantların genişlediği an işlem açmak gibi bir öngörü daha vardır. Bu adımı atmanın daima karlı olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Bu tez, diğer indikatörlerle teyit edilmelidir. Hiç bir teknik gösterge kendi başına kesinlik taşımaz. Teknik göstergeler sadece karar almamıza yardımcı olurlar. Bu yüzden işlemlerinizde temel ve diğer teknik analizlerin de değerlendirilmesi gerektiğini unutmayın.

Related Post