A'dan Z'ye YATIRIM
INVESTAZ YENİ GENEL MÜDÜRÜ YEĞENOĞLU
03.05.2018 09:00
BASIN BÜLTENİ
INVESTAZ YENİ GENEL MÜDÜRÜ YEĞENOĞLU: İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİ KURDAKİ HAREKETİ AZALTABİLİR

2012 yılından beri Genel Müdür olarak görev yapan Hakan Avdan’dan bayrağı devralan Fatih Yeğenoğlu, gündeme ve InvestAZ’nin gelecek planlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Sözlerine görevi devraldığı Hakan Avdan’a teşekkür ederek başlayan Yeğenoğlu, Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçtiğini ancak gerekli reformların gerçekleştirilmesi durumunda bugünkü negatif tablonun hızla geride bırakılacağına inandığını belirtti.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİNE HIZ VERİLMELİ
Türkiye’nin Global Finans Merkezi olma yolunda ilerleme hedefine tekrar sarılması gerektiğini belirten Yeğenoğlu, böyle bir adımın Türk Lirası’nın derinliğini artıracağını, dolayısıyla volatiliteyi düşüreceğini ifade etti. Mevcut durumda Global Finans Merkezi sıralaması 76 olan Türkiye’nin birçok şok ile karşılaşması nedeniyle gerileyen sıralamasının yatırım ortamında yapılacak birkaç değişiklikle yeniden yukarı dönebileceğini belirtti.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞU ETKİSİ BİREYSEL YABANCI İLE AZALIR
Türkiye’nin sermaye piyasalarındaki yabancı yatırımcı yapısının kurumsallardan oluştuğunu belirten Yeğenoğlu, bu yapının bireysele dönüştürülmesi durumunda kredi derecelendirme kuruluşlarının yabancı yatırımlar üzerindeki etkisinin azalacağını vurguladı. Kurumsal yatırımcıların yatırım ağırlığının, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not değişikliğine paralel olarak değiştiğini ifade eden Yeğenoğlu, bu durumdan çıkış için bireysel yatırımcıların hesap açma süreçlerinin ve vergi sisteminin Global Finans Merkezi sıralamasında birinci ve ikinci konumda olan İngiltere ve Amerika’daki durum ile aynı noktaya getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yeğenoğlu bireysel yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmaya başlamasının hem Türk Lirası’nın derinliğini artıracağını hem de sermaye piyasalarında özlenen büyümeye katkı sağlayacağını söyledi.

INVESTAZ TÜRKİYE’NİN YILDÖNÜMÜ 9 MAYIS’A TÜM SEKTÖRÜ DAVET ETTİK
InvestAZ Türkiye’nin 5. yılını 9 Mayıs’ta kutlayacaklarını ifade eden Yeğenoğlu, yatırım sektörünün tüm paydaşlarını; Yatırım Kuruluşlarından, Emeklilik Fonlarına kadar davet ettiklerini ifade etti. 9 Mayıs’ın Türkiye Sermaye Piyasaları için de dönüm noktasını olduğunun altını çizen Yeğenoğlu, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin olağan genel kurul toplantısının da  bu tarihe denk geldiğini söyledi. Yeğenoğlu, sermaye piyasalarının gelişimine her fırsatta katkı sağlamaya çalıştıklarını hatırlatarak, bu noktada InvestAZ olarak yine “taşın altına ellerini koymaya” hazır olduklarını ifade etti.

SERMAYE PİYASALARINI ÖZEL YATIRIM HİZMETLERİ İLE TANIŞTIRDIK
Kısa süre içerisinde önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini belirten Yeğenoğlu, bankalardaki Özel Bankacılık modelini Özel Yatırım Hizmetleri modeli ile sermaye piyasalarına getirdiklerini ifade etti. Yatırım Kuruluşları’nın ürün yelpazesini sadece komisyona odaklamamaları gerektiğini ifade eden Yeğenoğlu, Yatırım Danışmanlığı’nın etkinliğinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Image title

E-YATIRIM, YATIRIM ALIŞKANLIĞINI GENELE YAYACAK
Yatırımcılığı bir meslek olarak gördüklerini ifade eden Yeğenoğlu, Türkiye’deki ilk sloganlarının “Yatırım Herkesin Hakkı” olduğunu belirterek, yatırım yapmanın sadece zenginlere has bir şey olduğuna yönelik algının yanlış olduğunun altını çizdi. E-Yatırım ile 1 lira ile bile yatırım yapılabilecek bir ortam hazırladıklarını ifade eden Yeğenoğlu, hesap işletim ücretinin olmadığı, EFT maliyetinin bulunmadığı, düşük komisyonlu bu hizmetin teknolojinin son imkanları kullanılarak yatırım dünyası ile yatırımcıyı buluşturmak anlayışında olduğunu vurguladı. Devrim niteliğindeki bu dijital yatırım anlayışının sektörün geneline yayılacağını düşündüğünü belirten Yeğenoğlu, InvestAZ Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan Özel Eğitim Merkezi ile yatırımcılığı isteyen herkese yatırım tutarından bağımsız öğretmeye kararlı olduklarını vurguladı.

KURUMLARIN TÜM FİNANSMAN VE TEŞVİK İHTİYACI TEK MERKEZDEN KARŞILANACAK
Kurumsal finansmanın Türkiye’de yeterli özeni görmediğini belirten Yeğenoğlu, bugün ismini herkesin söylediği Goldman Sachs, Morgan Stanley gibi yatırım bankalarını yaratan asıl alanın kurumsal finansman olduğunun altını çizdi. İkincil piyasadaki komisyon yarışından çok, bu alanda büyümek istediklerini belirten Yeğenoğlu, kurumsal hizmetleri sadece halka arz danışmanlığı ile sınırlamadıklarını teşviklere yönelik veritabanı oluşturarak kurumlara katma değer sağlayabilecek tüm noktalarda destek verecek bir yapı kurduklarına dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN İLK QUANT TEAM’İNE SAHİP OLMANIN AVANTAJINI YAŞIYORUZ
Uluslararası yatırım bankalarının ayrıştırıcı bir özelliğinin de Quant Team olduğunun altını çizen Yeğenoğlu, kendi FIX Engine’i olan dünyanın sayılı kurumlarından biri olduklarını, Bloomberg gibi veri yayın kuruluşlarına FIX ile fiyat sağlayan Türkiye’deki birkaç kurumdan biri, kendi FIX ile fiyat sağlayan tek kurum olduklarını ifade etti. Yeğenoğlu, InvestAZ’nin teknoloji ve finansı birleştirerek geleceğini konumlandırdığını belirterek önce bölgesel sonrasında uluslararası yatırım bankası olma yolunda ilerleyeceklerini söyledi.

InvestAZ Hakkında
Uluslararası alanda 15 yılı aşkın bir süredir geniş bir ürün yelpazesiyle hizmet veren kurum, özellikle Azerbaycan ve Türkiye’deki operasyonları ile sermaye piyasalarının gelişimine katkı sağlıyor. Kendisine ait FIX ve Trading Engine’i olan dünyadaki sayılı kurumlardan biri olan InvestAZ, dünyanın birçok bölgesinde yatırımcılara hisse senedi, vadeli işlemler, sabit getirili menkul kıymetler, varant, kaldıraçlı işlemler gibi birçok yatırım aracında işlem hizmeti veriyor. Kurumların finansal ihtiyaçlarına yönelik modeller geliştiren kurum, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu’nun (SOFAZ) tarihteki ilk şirket yatırımı konumundaki 1 milyar dolarlık tahvil işlemine aracılık yaparak dikkat çekti. Şu ana kadar çeşitli kurumlardan ödüller alan kurum, yatırım bankacılığı modeliyle yüksek düzeyde teknoloji kullanarak en küçük tasarruf sahiplerine dahi yatırım yapma fırsatı sağlıyor.

Fatih Yeğenoğlu Hakkında
20 yıla yakın bir süredir finansal piyasalarda çeşitli görevlerde yer alan Fatih Yeğenoğlu, çeşitli televizyonlarda finans editörü, üniversitelerde öğretim görevlisi, risk araştırmaları merkezlerinde araştırmacı, yatırım kuruluşlarında yönetici pozisyonunda çalıştı. InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’de 2013 yılında Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlayan Yeğenoğlu, Mart ayında Genel Müdür olarak atandı. Boğaziçi Üniversitesi’nden yüksek lisans eğitimi sonrası Finans Mühendisi ünvanını alan Yeğenoğlu, finans üzerine doktora yapıyor. Risk yönetimi, ürün fiyatlama, quantitative trading teknikleri alanında uzmanlığı bulunan Yeğenoğlu, ulusal ve uluslararası düzenleyici kuruluşlar nezdindeki sermaye piyasalarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara gönüllü olarak destek veriyor.

Eğitim ve Ürünlerimiz hakkında sizi bilgilendirelim:
Yatırımcı Destek Hattımız
0(212)238 8888