Eren Tepekıran

Baş Analist
Yatırım Uzmanı Eren Tepekıran Türk Lirası'ndaki Hareketi Değerlendirdi.
10 Ocak 2017

Türk Lirasındaki Değer Kayıpları Devam Eder Mi?

Türk Lirasında geldiğimiz seviyelere baktığımız zaman olumsuz algının giderek büyüdüğünü görmekteyiz. Bu duruma nasıl geldik; ilk önemli olay Derecelendirme Kuruluşlarının art arda not indirimine giderek TL’nin değer kaybını hızlandırmıştı. Derecelendirme Kuruluşlarına gelmeden önce zemine baktığımız zaman artan terör olayları ardından alçak darbe girişimi, yaşadığımız kurda 3.14 seviyelerini test etmesine neden olmuştu. Merkez Bankası’nın bağımsızlık hikayeleri nezdinde TL yine satıldı. 3.60 seviyelerini yılbaşıyla birlikte son terör olayları ile yeni rekorlar kırıldı. Buda bittikten sonra enflasyon rakamlarını karşıladık. Enflasyon rakamları da iç açıcı gelmedi. Enflasyonda geldiğimiz rakamlar ise % 8.53 seviyesine geldik. Kurun ateşi sönmedi daha yukarıları test ederek 3.64 bandına oturdu. Büyümede 2016 son çeyreğinde % -1.8 daralma, İşsizlik Rakamlarında yukarı yönlü tırmanışla % 11.3 seviyelerine geldik. Merkez Bankası bu verilerden önce faizi % 7.50’den % 8.00 seviyesine çıkardı.

Merkez Bankası’nın faiz artırmasına rağmen tam tersi tepki vererek kurun yine yükseldiğini gördük. Merkez Bankası’nın faiz kararlarının da yetmediği piyasada daha fazla faiz artırmasını isteyen piyasanın, faiz artırdıkça Büyüme ve İşsizlik Rakamlarında bozulmanın devam ettiğini görebiliriz. Tabi ki Merkez Bankası ‘’Fiyat İstikrarı’’ odaklı politikalar belirlerken büyüme ve işsizlik konularında yani yatırımlarının önünü de kesmek isteyeceğini düşünmemekte olduğunu görmekteyiz. Bunu faiz indirimlerinde hiç pas geçmeden yaparken faiz artırımlarında ‘‘Bekle Gör’’ politikası uygulayarak görülmektedir. Bu politikayı uygularken bağımsızlıkla alakasının olduğunu düşünmemekteyiz. Bunun nedeni aynı tartışmalar olurken Merkez Bankası piyasa beklentisinin üzerinde gerektiğinde faizlerde isteği gibi hareket ettiğini göstermiştir. Politikada her zaman eleştiriler olacaktır. Biraz geriye gidip FED politikalarında Bernanke zamanında ABD politikacılar tarafından oldukça fazla eleştirilmiştir.Dünyanın çoğu ülkesinde Merkez Bankası politikacılar tarafından eleştirilebilir. Şimdi tekrar TCMB faiz kararı yaklaşırken piyasada yine bağımsızlıkla ilgili konuşmaların artacağını görebiliriz. Önemli olan faizlerde artış yapabiliyor mu? Cevabı: ‘Evet’ yapabiliyor. En son faiz artışında bunu yapmıştır. Kurun son durumuna baktığımız zaman ise kırılgan dediğimiz Türk Lirası artık kırılmıştır diyebiliriz. Her gün hemen hemen 2 ile 3 kuruş arasında değer kaybı yaşayan kurda Merkez Bankası’nın piyasalara müdahale etmesinin yakın olduğunu göstermektedir. Dozu yüksek olmayacağını son gelen büyüme ve işsizlik oranlarından dolayı temkinli duruşunu devam ettireceğini düşündüğümüz Merkez Bankası’nın piyasa beklentisini de karşılamaya yönelik gidebileceğini görebiliriz. Zorunlu Karşılıklarda indirim yaparak piyasaya döviz enjekte eden Merkez Bankası uyarılarda bulunarak gereken önlemleri alacağının sinyalini veriyor. Ancak piyasa daha ciddi adımlar beklemeye devam edecektir.


Image title


UsdTry Paritesinde Teknik Analiz İle Stratejiler


Genel yükseliş trendinde paritenin yükseliş yönlü hareketlerini teknik olarak sürdürmektedir. Trendin ne kadar kuvvetli olduğu ADX göstergesinden ölçülebiliyor.Yükseliş trendinde takip edeceğimiz 3.78 aşılmasıyla 3.80 direnç fiyatları takip edilebilir. Aşırı alımda takip edilen paritede Hareketli Ortalamaları kullanarak düzeltme hareketi yapması durumunda 3.74 kırılmasıyla 3.7040 ve 3.68 seviyeleri test edilebilir. 4 saatlik grafikte 21 Günlük Hareketli Ortalama, 50 günlük ve 100 günlük hareketli ortalamalar düzeltme olarak kullanacağımız seviyeler olarak takip edilebilir. Aşırı yükselen kurda tekrar düşüşlerde alıcıların kullanabileceği teknik fiyatlamalardır.

Diger analizler