Eren Tepekıran

Baş Analist
Yatırım Uzmanı Eren Tepekıran Merkez Bankası Kararları Öncesi Stratejileri ve Beklentileri Değerlendirdi
20 Eylül 2016

Merkez Bankaları Kararları Öncesi Stratejiler Ve Beklentiler

Merkez Bankaları Kararları Öncesi Stratejiler Ve Beklentiler

FED Faiz Kararında Piyasa Beklentisi


ABD verilerine baktığımız zaman iyi gelen verilerin yanı sıra kötü gelen verilerle dengelendiğini görüyoruz. Faiz artırımında beklentilerin düşük olması ve özellikle FED’in faiz artıracağı zaman bir önceki senede olduğu gibi bunun hazırlığı yapılıyordu. Kısmen üyelerin konuşmasına baktığımız zaman değişimin olduğunu görmekteyiz. ABD seçimlerinin olması verilerin enflasyon tarafında istenilen seviyelere ulaşılamaması faiz artırımlarını Aralık ayına ertelemesine neden olabilir. FED üyelerinin son konuşmalarında İstihdam piyasasının iyi olmasından dolayı faiz artırımının olabileceğini vurguladılar. Sürekli enflasyon verilerinin yükselmesi ile faizin artacağını söyleyen üyelerin şimdi istihdam piyasasını öne sürerek geçen yıl sonu dört kez faiz artırım söylemlerine rağmen yapamaması, bu açığı bu yıl sonu bir faiz artışıyla kapatması beklenebilir. Özellikle piyasaların faiz artışına hazırlanması istihdam piyasasına vurgu yaparak gerçekleşebilir. Bunun nedeni ise doğal işsizlik rakamlarında 4.9 seviyelerinde oldukça düşük işsizlik oranlarına sahip olmalarıdır. Tekrar belirteceğim gibi bu da üyelerin enflasyon yerine istihdam piyasasına vurgu yaparak yıl sonu bir faiz artışını yapıp geçen yılı nasıl pas geçmediyse bu yılda aynı şekilde pas geçmemesine neden olabilir,bununla birlikte doların yükselişinin önümüzdeki aylarda da devam edebileceği anlamına gelmektedir. Gelecek olan faiz kararının yanında Başkan Yellen nasıl bir konuşma tarzına sahip olacağı, piyasaları Aralığa hazırlayıp Şahinleşecek mi? özellikle bu konu önemle takip edilecektir. Faiz kararıyla çok hareketlilik olmasa da konuşmada hareketliliğin yüksek olacağını görebiliriz. Önümüzde üç aylık stratejisini belirleyecek olan konuşmanın ‘Güvercin’ veya ‘Şahin’ olmasıyla dolar pozisyonlarına fırsat verecektir. Güvercin olması doları düşürüp piyasalar için iyi bir fırsat olacaktır. Sonuç olarak faiz artırımı beklentisi doların yükselişini devam ettirecek önemli veridir.

BOJ Faiz İndirimi Beklentisi


Japonya tarafına baktığımız zaman ise ekonomik durgunluktan çıkmak için eksi faizler parasal genişlemeler,maliye politikalarında genişlemeci para politikalarına rağmen istenilen canlılığa ulaşamamıştır. BOJ’un faiz indirimi tekrar indirip -0.15 çekmesi bekleniyor. BOJ politikalarında ise daha agresif olduğunu görmekteyiz. Eksi faizlerde biraz izleyeceğini söyleyen başkan piyasaya tekrar müdahale edebilir. En son maliye tarafından gelen teşvik 28 Trilyon Yen olarak açıklanmıştı. Japonya sürekli müdahale ediyor ama sonuçlara baktığımız zaman kalıcı olmuyor. Geçici bir süre şok etkisi yapıp tekrar aynı sürece girdiğini görmekteyiz. Tasarruf konusunda ileri düzeyde olan halkın alışkanlığının değişmemesi ve yaşlı nüfusun oldukça yüksek olması para politikalarının yetersiz kaldığının göstermektedir. Son konuşulan ‘‘Helikopter Para’’ işlemi yapılırsa Yen’in değer kaybını arttırabilir. Bu kadar politikalara rağmen Yen tarafının değer kazanmasındaki en büyük etken ise aşırı gelişmiş bir ekonomi ve güvenli bir liman olarak kullanılması olarak ön plana çıkmaktadır. Sonuç olarak BOJ politikalarına baktığımız zaman piyasaya müdahale etmesi yüksek olan Merkez Bankasıdır. Bu algıda paritede yükselişleri beraberinde getirebilir.

TCMB Faiz Kararı Beklentisi


Yurt içi piyasasına baktığımız zaman ise Büyüme verisinin beklentinin altında kalması ve Suriye’deki gelişmeler TL tarafındaki değer kaybına işaret etmektedir. Büyümenin desteklenebilmesi için faiz indirimlerine devam edebilecek olan TCMB bu ay piyasaya müdahale etmeden aynı şekilde bırakabilir. Enflasyon tarafında olumlu sonuçlar alınsa da üst üste indirim yapan Başkan bu ayı pas geçip izlemesi beklenebilir. Açık Piyasa İşlemleri ve Rezerv Opsiyon Mekanizmasıyla indirimde bulunmuştu. Politika faizinde ise yapmış olduğu indirimlerin devamını biraz piyasayı gördükten sonra devam edebilir. Enflasyon tarafında ise Merkez Bankasının beklentilerini düşürdüğünü görüyoruz.Enflasyon tarafındaki düşüşlerde faiz indirimlerinin devam etmesi anlamına gelebilir. Faiz indirimlerinden sonraki fiyatlamalara baktığımız zaman TL kırılganlığının da arttığını görmekteyiz. Yükselişlerde daha sert bir çıkış yapan pariteye baktığımızda ABD kararlarıyla daha sert bir fiyatlama diğer paritelere göre yüksek olacaktır. 

Image title

Teknik Analiz Ve Beklentiler

Pariteye teknik açısından baktığımız zaman ise düşen kısa vadeli trendten sonra tekrar yükseliş yönlü hareketini sürdürmektedir. Özellikle kanal hareketinin içinde yükselişlerin devamını görebiliriz. Satışların ara ara gelmesiyle düzeltme hareketi yapan paritede fiyatlamalara baktığımız zaman yatay bant hareketiyle veriyi beklediğini takip ediyoruz. Bandın üst tarafında 2.9880 ve alt bantta ise 2.9620 seviyelerinde sıkışmış bulunmaktadır. Bu seviyelerin kırılması ile sert alışlar ve satışları görebiliriz. Yükselişlerde takip edeceğimiz önemli direnç seviyeleri 3.0080 aşılması ile 3.0260 dirençlerine kadar takip edebiliriz. Satışların gelmesi ile 2.9500 ve 2.9400 seviyeleri takip edebilir. DeMarker baktığımız zaman aşırı satış bölgelerinde kalıcılık sağlamadığını takip edebiliriz. Düzeltme hareketlerini değerlendirip aşırı satış bölgelerinden alıcılı seyir etmek önümüzdeki aylarda iyi bir fiyatlama sağlayabilir. Düşüşlerde 2.9500 ve 2.9000 arasında her destek kademesinde alıcılı seyredilmesi özellikle FED faiz artırımlarının sürecinde olumlu yansıyabilir.


Diger analizler